OXID
Silver oxiderar olika fort i olika miljöer, oxid bildas vid exponering av luft/svavel men oxiden nöts å andra sidan bort genom användning. Vill man behålla det silvriga och blanka finns det många olika metoder att rengöra med, allt från tandkräm till ketchup till kemikalier. Tandkräm kan dock repa lite så var försiktig med delikata ytor. Man kan också lägga aluminiumfolie i tex en glasform och strö över lite bikarbonat, lägg i silvret och strö över lite mer bikarbonat. Häll på hett vatten och låt ligga i tills det svalnat, ta upp, skölj och torka torrt med mjuk trasa. Eller köp vanlig silverdip (hos guldsmeder) och följ instruktionerna på burken.

BLADMETALL
Ett tunt tunt skikt av metall läggs på med hjälp av en olja, oftast pratar men om bladförgyllning men det finns även bladsilver och andra färgade metaller som fungerar på samma sätt.
Om du köpt en av havets broscher som har bladmetall på baksidan är det lättast att ta en gammal tandborste och doppa lite i silverdippen och borsta framsidan med tills den blir silvrig igen. Borsta inte på bladmetallen då försvinner den helt! Undvik också att lägga dessa broscher i blöt oavsett vätska för det löser upp beläggningen så att den försvinner fortare.

PÄRLOR
Finns det pärlor på smycket ska man använda särskild rengöringsdip till det eller i alla fall undvika att exponera själva pärlan för dipen. De flesta stenar och ädelstenar är det ingen fara  med att dippa, förutom opaler som varken tål vatten eller solljus särskilt bra. Men låt aldrig några smycken ligga kvar i dippen under längre tid, det räcker oftast med några sekunder för att det ska verka. Pärlhalsband ska ha en knut mellan varje pärla så att de inte skaver på varandra och så att man inte tappar alla pärlor om tråden brister. Man kan behöva trä om sina pärlor emellanåt så hör med din lokala guldsmed när det är dags.

YTOR
En blank yta blir naturligtvis repig och matt efter hand men jag kallar det hellre patina något som oftast är väldigt vackert. Det betyder ju dessutom att du älskat och använt ditt smycke mycket och länge.
En redan matterad / matt / blästrad eller borstad yta blir naturligtvis också ändrad av användning och kan ibland då upplevas som att den blir blankare istället. De flesta ytor kan  återställas helt eller delvis men varje gång man slipar och polerar ett smycke så försvinner ju också lite silver/guld eller vad det nu är gjort av så jag tycker man ska älska sina repor och hack, de bär på din historia...

RENGÖRING
Det är bra att göra rent sina smycken då och då, särskilt om de har infattningar och gömmor där smuts lätt samlas som i sin tur kan ge upphov till olika hudbesvär i form av utslag, kliande och irriterad röd hud. Det funkar oftast bra med en mjuk tandborste, lite varmt vatten och diskmedel (ej tvål!) men har man låtit saken bero för länge kan man behöva lämna in smycket hos en guldmed för ett ultraljudsbad som får bort allt som gömmer sig i små håligheter.

RHODINERING/ FÖRGYLLNING.
Båda är en ytbeläggning, Rhoduim, som är ett sällsynt metalliskt grundämne tillhörande Platinafamiljen, läggs ofta på vitguldsringar för att få en vitare, glansigare metallfärg än vitguldets naturligt råa lite varmgrå färg. Den ytan slits efterhand bort och får då läggas på igen hos guldsmed. Samma sak med förgyllning som görs på bla silversmycken för att på ett billigare sätt få en guldyta, den slits också med tiden och lämpar sig inte så bra på tex ringar där det då nöts bort ganska fort. Det passar bättre för örhängen och halsband som inte skavs på samma sätt.

ÖVRIGA TIPS
Sov inte med smycken på, särskilt inte med kedjor och länkar som lätt bryts under skönhetssömnen. 

Har du smycken med steninfattningar på, och särskilt då ringar, ska du lämna in dina smycken och kolla över infattningarna med jämna mellanrum, för klor och sarg slits med tiden och till  slut är det risk för att din ädelsten hoppar ur sitt läge. Detta gäller särskilt ringar man använder dagligen såsom vigselringar. Hur ofta man behöver göra detta beror förstå på, men kanske med 5-6 års mellanrum iallafall.